Projevy klimatické změny ve variabilitě klimatu jižní, střední a severní Moravy - Musil, Dominik (2022)
Otázce současné změny klimatu je věnována stále větší pozornost, která se v posledních letech soustřeďuje na její studium v regionálním měřítku. Předkládaná bakalářská práce se proto zabývá popisem projevů klimatické změny v pěti vybraných moravských podoblastech (jižní, střední, severní Morava, Jeseníky, zbylé vrchoviny a hornatiny) za období 1961-2020. Klimatologická data z vybraných stanic sítě ČHMÚ byla homogenizována pomocí Alexanderssonova testu a chybějící hodnoty byly doplněny pomocí lineární regresní funkce, čímž byly vyprodukovány kompletní časové řady pro 10 teplotních, srážkových a sněhových charakteristik. Výsledné mapy normálových období 1961-1990 a 1991-2020 byly vytvořeny pomocí interpolace zohledňující nadmořskou výšku, zeměpisnou šířku, délku a vlastnosti terénu. Pro všech pět podoblastí byly vytvořeny kompilované časové řady a vypočítány statistické významnosti lineárních trendů. Výsledky analýzy potvrdily statisticky významné rostoucí teplotní trendy, přičemž trend