Termální družicové snímky a jejich využití v polárních oblastech - Kirner, David (2022)
Povrchová teplota odledněného území byla zjišťována z termálních snímků satelitu Landsat 8, snímače TIRS pro poloostrov Ulu nacházející se v oblasti Antarktického poloostrova. Snímky z termálního pásma B10 byly zpracovány algoritmy pro výpočet povrchové teploty radiative transfer equation, single channel a mono window. Teploty vypočítané ze satelitních snímků byly porovnány s povrchovými teplotami naměřenými infratelpoměry na třech lokalitách, na základě čehož byla posouzena přesnost algoritmů. Nejlepších výsledků bylo dosaženo za použití algoritmu mono window. Korelační analýzy ukázaly, že s klesající výškou Slunce nad obzorem jsou teploty vypočítané z termálních satelitních snímků přesnější. Závislost přesnosti výpočtu teplot na atmosférických podmínkách nebyla prokázána.