Historie expanze lýkožrouta smrkového v Jesenickém bioregionu po r. 1992 - Jaroňková, Johana (2022)
Kůrovcová expanze je velmi aktuální téma posledního desetiletí, kdy je rozšířen po celé střední Evropě. V rámci bakalářské práce byl vyhodnocován vývoj kůrovcové kalamity způsobené především lýkožroutem smrkovým (Ips typographus) na území Jesenického bioregionu za období 1992-2020. Pomocí získaných dat o výši kůrovcové těžby byla určena míra postižení celých lesních správ za jednotlivé roky a od roku 2013 i v jednotlivých revírech studované oblasti. Zároveň bylo zkoumáno prostorové šíření kůrovce a byl vyhodnocen vývoj v jednotlivých vegetačních stupních. Díky vytvořené sekvenci map byly zjištěny nejvíce zasažené lokality ve zkoumaném území, a to za období 90. let 20. století a 1. a 2. desetiletí 21. století + rok 2020. Podle jejich polohy a dalších aspektů tak bylo možné zkoumat příčiny nadměrného rozšíření lýkožrouta smrkového. Na to vždy působí kombinace více faktorů, ovšem v nejvíce zasažených oblastech zejména na východě studovaného území jde především o houbové patogeny, emise, v