Využití nízkonákladových bezpilotních prostředků pro lokální mapování - Holub, Jan (2022)
Tato bakalářská práce byla zaměřena na využití nízkonákladových bezpilotních prostředků pro lokální mapování. Cílem práce je ověřit, zda vůbec a s jakou přesností se pomocí bezpilotního prostředku určeného pro zábavu podaří zmapovat vybranou oblast. Počáteční kapitoly jsou věnovány možnostem zpracování pořízených snímků, legislativním omezením, použitelným bezpilotním prostředkům a aplikacím a programům, které umožňují zmapovat lokalitu a pořízené snímky dále zpracovat. V praktické části je popsán samotný proces mapování vybrané lokality pomocí nízkonákladového bezpilotního prostředku. Na základě mapování se podařilo vytvořit podrobnou ortofotomapu, jejíž přesnost byla ověřena terénním měřením. Výsledná přesnost ortofotomapy dokazuje, že i nízkonákladové bezpilotní prostředky lze použít pro lokální mapování vybraných oblastí.