Změny ve využití ploch obce Litomyšle - Drahošová, Romana (2022)
Bakalářská práce se zabývá tvorbou map a zkoumáním změn ve využití ploch obce Litomyšle. V práci byly nejdříve shrnuty informace o prvních mapách Čech, Moravy a Slezska. Následně byla popsána topografická historická mapování. Cílem bylo zjistit za jakým účelem a proč se využití ploch v Litomyšli změnilo od II. vojenského mapování do roku 2019. V rámci praktické části práce bylo vytvořeno 6 map, na kterých je plocha rozdělena do 8 kategorií podle využití. Zkoumané území zabíralo plochu 33 448 524 m2 a spadalo do něj město Litomyšl a další obce, které pod Litomyšl spadají. Největší změna nastala u kategorie průmyslová plocha, kdy v II. vojenském mapování nebyla žádná a v roce 2019 zabírala plochu o 1 345 959 m2. Razantní změna byla i u sídelního intravilánu, kdy se tato plocha celkově zvětšila až na 3 427 525 m2. Další změny nastaly i u dalších kategorií, jako je zemědělská plocha, les, zahrada, vodní plocha a další.