Mapování korytových morfologií vysokogradientového toku: Klepáčský potok, Hrubý Jeseník - Donoval, Jan (2022)
Práce se zabývá problematikou vysokogradientových vodních toků, pro něž je charakteristický dynamický vývoj jejich korytových morfologií. Cílem bylo zmapování typů koryta v povodí Klepáčského potoka v Hrubém Jeseníku, a následné hledání proměnných, které nejvíce ovlivňují jejich prostorové rozšíření. Pro zájmové území bylo vybráno 40 úseků, na nichž byl určen geomorfologický typ koryta a v němž byly měřeny vybrané parametry (sklon, šířka koryta, zdrojnice sedimentů apod.). Mezi těmito parametry byly poté pomocí statistických analýz hledány vzájemné souvislosti. V území byly určeny následující typy korytových morfologií: skalní koryto (8 úseků ze 40), poloskalní koryto (7), stupeň-tůň (6), peřeje/planární koryto (5), kaskáda-tůň (5), kaskáda (4) a koluviální koryto (2), na zbývajících 3 úsecích typ koryta určen nebyl. Bylo zjištěno, že korytové morfologie v povodí Klepáčského potoka jsou významně ovlivněny místními podmínkami, a to především blokovo-bahenními proudy a úpravami toků ve f