Geomorfologický výzkum vrcholových skalních útvarů v Hornosvratecké vrchovině - Belova, Oľga (2022)
V práci byly sledovány tři lokality periglaciálních vrcholových skalních útvarů (torů) v Hornosvratecké vrchovině. Cílem výzkumu bylo získat co nejdetailnější informace o faktorech a pochodech, které ovlivnily jejich vývoj a podobu v nejmladším kvartéru a hledat vztahy mezi zjištěnými skutečnostmi. Metodicky se práce opírá o tvrdostní měření Schmidtovým tvrdoměrným kladívkem, strukturní měření geologickým kompasem, granulometrické analýzy a jednoduché geomorfologické mapování lokalit. Zjištěná data byla zpracována a porovnána v rámci jednotlivých lokalit a následně posloužila jako podklad pro porovnání těchto lokalit mezi sebou navzájem. Výzkum ukázal, že sledované parametry (tvrdost skalních stěn, vnitřní struktura) spolu s podmínkami prostředí jsou definujícími faktory pro vývoj toru a okolních tvarů, což může být nápomocné při rekonstrukci vývoje reliéfu. Tvar torů se ukázal jako úzce spjat s orientací a hustotou puklinového systému a stupněm navětrání torů a jejich jednotlivých čás