Use of metal alloy modifications in biological application - Vrchovecká, Kateřina (2022)
Disertační práce se zaměřuje na problematiku vývoje biomateriálů používaných v medicíně, kdy každá aplikace má své specifické požadavky. Práce se zabývá studiem titanu a jeho slitin a kostních adheziv, které patří mezi nejpoužívanější materiály v oblasti implantologie. V práci je především řešena problematika povrchových úprav titanu pomocí nanotrubiček a jejich následná charakterizace, limity a výhody s ohledem na použití v medicíně. V části práce, která je věnována studiu cementů, je výzkum zaměřen na parametry výroby a jejich vliv na uvolňování bioaktivních iontů a cytotoxicitu. Dále je řešena otázka samotného testování biomateriálů, kdy zůstává stále výzvou přenést výsledek testování in vitro do podmínek in vivo.