Introducing key extraction to secrecy amplification protocols for ad-hoc networks - Němec, Lukáš; Matyáš, Václav, 1970-; Masarykova univerzita. Katedra počítačových systémů a komunikací (2022)
Bezdrátové senzorové sítě jsou typicky silně distribuované sítě s mnoha jednotlivými zařízeními. V našem výzkumu se soustředíme na sítě s desítkami až tisíci jednotlivých uzlů, které spolu komunikují rádiem. Jednotlivé uzly jsou obvykle co nejmenší a nejlevnější a jsou omezeny v několika směrech, především s ohledem na energii a utajenou komunikaci. Naše práce řeší problém, jak mohou být klíče kryptograficky chráněných propojení mezi komunikujícími senzorovými uzly průběžně znovu zabezpečeny i v přítomnosti útočníka, který dokáže číst paměť zachycených uzlů. Dva již existující přístupy k problému (znovu)ustavení linkového klíče vXdistribuovaných senzorových systémech jsou amplifikace a extrahování klíče z kolísání rádiového kanálu. Amplifikační protokol umožňuje skupině sousedních uzlů spolupracovat na opětovném zabezpečení dříve kompromitovaných klíčů pomocí nekompromitovaných cest a předchozí výzkum ukázal schopnost amplifikačních protokolů zlepšit zabezpečení sítě z
Wireless sensor networks (WSNs) are typically highly distributed networks with many individual devices. In our research, we consider networks with tens up to thousands of individual nodes that communicate with each other over radio. Individual nodes usually are as small and cheap as possible and are limited in several ways, mainly with respect to the energy and communication with each other. Our work addresses the issue how cryptographic link keys between communicating sensor nodes can be continuously re-secured even in presence of an attacker who can read the memory of captured nodes. Two already existing approaches to the problem of link key (re-) establishment in distributed sensor systems are secrecy amplification and key extraction from radio channel fading. A secrecy amplification protocol lets a group of neighboring nodes cooperate together to re-secure previously compromised link keys using the non-compromised paths, and previous research showed the ability of s
Vedoucí práce: Václav Matyáš
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta informatiky, 2022
Keywords: radiokomunikace; kryptografie; počítačová bezpečnost; bezdrátové sítě; senzorové sítě; senzory; radiocommunication; cryptography; computer security; wireless networks; sensor networks; sensors; disertace; dissertations