Introducing key extraction to secrecy amplification protocols for ad-hoc networks - Němec, Lukáš (2022)
Bezdrátové senzorové sítě jsou typicky silně distribuované sítě s mnoha jednotlivými zařízeními. V našem výzkumu se soustředíme na sítě s desítkami až tisíci jednotlivých uzlů, které spolu komunikují rádiem. Jednotlivé uzly jsou obvykle co nejmenší a nejlevnější a jsou omezeny v několika směrech, především s ohledem na energii a utajenou komunikaci. Naše práce řeší problém, jak mohou být klíče kryptograficky chráněných propojení mezi komunikujícími senzorovými uzly průběžně znovu zabezpečeny i v přítomnosti útočníka, který dokáže číst paměť zachycených uzlů. Dva již existující přístupy k problému (znovu)ustavení linkového klíče vXdistribuovaných senzorových systémech jsou amplifikace a extrahování klíče z kolísání rádiového kanálu. Amplifikační protokol umožňuje skupině sousedních uzlů spolupracovat na opětovném zabezpečení dříve kompromitovaných klíčů pomocí nekompromitovaných cest a předchozí výzkum ukázal schopnost amplifikačních protokolů zlepšit zabezpečení sítě z