Možnosti terénního vyučování v Brně - Křížová, Vendula (2022)
Diplomová práce se zabývá návrhem souboru cvičení vhodných pro terénní výuku v Brně určených převážně žákům vyšších ročníků víceletých a čtyřletých gymnázií. Práce je rozdělena na tři části. První teoretická část je věnována objasnění pojmu terénní výuky v systému kurikulárních dokumentů, jejím cílům a popisu specifických pomůcek potřebných v terénní výuce geografie. Druhá část je věnována rešerši dosavadních závěrečných prací, vzdělávacím programům a mimoškolním organizacím a podkladům věnovaných terénní výuce v Brně a okolí. Třetí praktická část obsahuje návrh terénní výuky v pěti lokalitách v Brně - parky Björnsonův sad, Lužánky a Kraví hora, centrum města Brna a trasa vedoucí z městských částí Obřany a Maloměřice do Bílovic nad Svitavou. Praktická část obsahuje kromě popisu jednotlivých lokalit metodické listy pro učitele, ve kterých je zohledněna přípravná, realizační a hodnotící fáze terénní výuky, pracovní listy, postupy k praktickým úkolům a metodické příručky pro žáky. Návrhy