Terénní projektová výuka v žamberském regionu - Skalická, Karolína (2022)
Tato diplomová práce se zabývá projektovou terénní výukou ve městě Žamberk a jeho okolí. Terénní cvičení je rozděleno na 4 dílčí projekty. První část je situována do lokality Zemská brána a tématem je geomorfologie, geologie, ekologie a ochrana přírody. Druhá vycházka je věnována hydrologii se zaměřením na vodní nádrž Pastviny. Třetí projekt je výzkumně zaměřen na geografii města Žamberk ze socioekonomického hlediska. Čtvrtá část se zabývá orientací v terénu a použití map, která je navržena v lokalitě Kozinec, poblíž obce Žampach. V první části této diplomové práce je popsána charakteristika terénní a projektové výuky a její zařazení do osnov středoškolského učiva. Druhá část je věnována návrhům konkrétních projektů a cvičení včetně charakteristiky lokalit, metodické příručky pro učitele, příprav úvodních vyučovacích hodin a pracovních listů. V závěru je popsána realizovaná výuka a její zhodnocení z pohledu žáků i učitele.