Geografie sportu: přítomnost extraligového sportovního klubu na malé obci - Podhrázká, Lenka (2022)
Diplomová práce analyzuje vliv sportovního klubu na život v obci, kde tento klub působí. Cílem práce je shrnutí dosavadní literatury zabývající se touto problematikou a poukázání na možné pozitivní a negativní vlivy úspěšných sportovních klubů v obci, konkrétně na příkladu klubu házené TJ Sokol Nové Veselí. Identifikace vlivů vychází z analýzy veřejně dostupných dat a z rozhovorů s místními aktéry, kterých se přítomnost klubu dotýká. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že klub házené ovlivňuje život v obci v rámci spolupráce s místní základní školou, kde je hlavním cílem zapojení dětí do sportovních aktivit, modernizací sportovišť či rozšiřování povědomí o městysi v celé ČR. V rámci negativních vlivů je identifikováno blokování časových úseků ve sportovní hale na úkor jiných sportovních oddílů či znevýhodnění místních hráčů z dorosteneckých kategorií. Důležitou součástí práce je také provedené dotazníkové šetření v městysi Nové Veselí, které se zaměřuje na vnímání klubu v obci. Přibližně