Analýza vlivu abiotických faktorů a uspořádání krajiny na současnou výnosnost - Jeleňová, Alexandra (2022)
Uspořádání krajiny významně ovlivňuje environmentální prostředí a procesy v přírodě probíhající. V této diplomové práci je zkoumána změna zemědělské půdy za období posledních 100 let na podkladě archivních leteckých měřičských snímků a také současný stav půdy spolu s abiotickými faktory. Na úvod byla provedena rešerše ohledně problematiky, byla zjištěna dostupnost podkladů, zejména archivních LMS, a jejich stavu. Na jejich podkladě byla provedena analýza kartometrických charakteristik, což zahrnovalo ruční vektorizaci zkoumaného území v 10 časových řezech. Následně proběhla charakteristika území podle půdních podmínek zrnitosti a typu půdy, a geomorfologických podmínek LS faktoru a míry ozáření svahů. Vy výsledku byly zkoumány hodnoty potenciálního výnosu, a jejich závislost na zmíněných faktorech pomocí mnohonásobné regrese. Výsledek prokázal silnou závislost výnosu půdy na uspořádání prvků v krajině v časovém horizontu posledních 30 let, geomorfologických charakteristikách a půdním t