Identifikace změn v režimu atmosférických srážek a jejich možné příčiny - Zikl, Tomáš (2022)
V souvislosti s probíhající změnou klimatu by mělo v Evropě podle modelových simulací dojít kromě růstu teploty také ke změně v rozložení srážek během roku. Změna v rozložení srážek během roku může mít dopad na přírodu i společnost a může vést až k extrémům jako jsou povodně či sucho. Cílem této práce bylo odhalit, zda se v záznamech ze srážkoměrných řad v Evropě za období 1961-2020 ukazují tendence ke změně v režimu srážek. K hledání změn v režimu srážek byly využity dva indexy - Precipitation Concentration Index (PCI) a Giniho index (GINI). Bylo potvrzeno, že srážky v Evropě během roku mění svůj režim. Výsledky dlouhodobých trendů výše zmíněných indexů poukazují na převládající pokles nerovnoměrnosti srážek v severní Evropě na Skandinávském poloostrově, naopak střední a jižní Evropa má patrné tendence k nárůstu nerovnoměrnosti srážek. Z jednotlivých sezón je to zejména jaro, kdy je nárůst nerovnoměrnosti srážek ve střední Evropě dominantně významný a současně v souvislosti se zjištěn