Vliv vlastností přispěvatelů na kvalitu dat OpenStreetMap - Grunová, Jana (2022)
Diplomová práce zkoumá, jak mohou vlastnosti přispěvatelů ovlivňovat kvalitu dat OpenStreetMap. Zpracovávanými daty jsou body POI a zastávky v buňkách gridu na území města Brna. Analyzovány jsou vlastnosti dat (množství atributů a verzí, stáří editací apod.) a vlastnosti přispěvatelů (počet editací, použitý software, aktivita přispěvatelů apod.). Dále se zkoumá, zda je možné na data pro město Brno aplikovat pravidlo 90-9-1. Pro zvolená data je měřena jejich úplnost a polohová přesnost. Nakonec jsou zjišťovány souvislosti mezi kvalitou dat a vybranými vlastnostmi dat prostřednictvím Moranova indexu I, metody LISA a metody OLS. Podle Moranova indexu I bylo zjištěno, že polohová přesnost má náhodné rozmístění. Nadbytečné a chybějící body tvoří shluky. Metoda LISA tato zjištění potvrdila. Podle metody OLS mají nadbytečné a chybějící body a celkový počet bodů v buňkách gridu stejný prostorový vzor v území.