Využití metod kartografické vizualizace ve sportu - Pavlačková, Nikola (2022)
Současná popularita sportu, která je provázána s moderním životním stylem i s výrazným generováním zisku, má vliv na rozvoj způsobů prezentace sportovních dat s využitím kartografických metod vizualizace. Cílem profesionálního sportu i sportovního průmyslu obecně je porozumění herních výkonů. Z toho důvodu je kladen důraz na analýzu a vizualizaci dat tak, aby byly snadné na pochopení a zároveň atraktivní pro sportovce, trenéry i laickou veřejnost. Diplomová práce se zabývá rešerší sběru a zpracovávání sportovních dat a jejich vizualizace s využitím běžných kartografických metod. Součástí praktické části byl zisk vhodných dat z kolektivního míčového sportu, kterým byl zvolen basketbal a následná aplikace zjištěných závěrů z teoretické části na tato data. Tyto vizualizace byly následně podrobeny uživatelskému testování. K hodnocení navržených vizualizací bylo využito dotazníkového šetření, na jehož základě bylo možné definovat nejvhodnější a naopak nejméně vhodné metody kartografické viz