Výzkum stavu a fungování vybraných biokoridorů v ČR - Dvořák, Josef (2022)
Tato diplomová práce se zabývá výzkumem realizovaných biokoridorů Křižanovice u Vyškova, Loděnice, Radějov a větrolamem Kuželov a jejich významu z hlediska šíření rostlin. Hlavním předmětem výzkumu je popsání vegetace těchto liniových struktur a vyhledávání druhů, které se pravděpodobně těmito liniovými prvky dřevinné vegetace šíří, se zaměřením na druhy lesní. Práce obsahuje fyzickogeografickou charakteristiku lokalit, popis historického vývoje okolní krajiny, historii zkoumaných liniových prvků a důkladný popis jejich vegetační složky. Dále se zabývá vlivem řady vybraných faktorů na šíření druhů vegetace v biokoridorech a porovnáním zkoumaných lokalit mezi sebou navzájem.