Kartografická vizualizace a mapy pro orientační běh. - Semrád, Ladislav (2022)
Tato práce se zabývá zobrazováním víceúrovňových konstrukcí na mapách pro disciplínu orientačního běhu nazývanou sprint. Sprinty se odlišují především tím, že se odehrávají převážně v urbanizovaném prostředí, kde je výskyt různých mostů či podchodů běžný, což je potřeba reflektovat i v oficiálním znakovém klíči. Po úvodu do problematiky a historickém vývoji relevantních znakových klíčů je představena nejnovější aktualizace sprintového znakového klíče Mezinárodní orientační federace, které si klade za cíl přispět k přehlednosti a jednoznačnosti map v oblastech s víceúrovňovými prvky. Při následném praktickém ověření v komplexním prostoru s mnoha víceúrovňovými prvky byl sledován vliv zmiňovaných úprav na výkonnost běžců pomocí porovnávání mezičasů i čistě navigačních aspektů výkonu mezi skupinou s upraveným znakovým klíčem a kontrolní skupinou s předchozí specifikací. Výsledky experimentu tak tvoří kombinaci kvalitativních i kvantitativních indikátorů, ze kterých ovšem nelze vypozorovat