Vazby distribuce larev pakomárů na parametry prostředí hodnocené v rámci různých prostorových škál říčních ekosystémů - Synková, Klára (2022)
Diplomová práce se zabývá distribucí larev pakomárů v závislosti na parametrech prostředí. Pro tento účel byly sloučeny záznamy o taxocenózách larev pakomárů ze tří zdrojů (projekty AQEM, STAR a program monitoringu). Biologická data byla doplněna GIS analýzou o informace ohledně krajinného pokryvu v rámci různých prostorových škál a k dispozici byly také tzv. pozaďové parametry (nadmořská výška, vzdálenost od pramene, řád toku, plocha povodí). Na 149 lokalitách bylo zaznamenáno 95 taxonů pakomárovitých. Kromě počtu jedinců jednotlivých taxonů byly také spočítány obecnější charakteristiky taxocenóz (relativní abundance a diverzita podčeledí a tribů) a vybrané charakteristiky celých společenstev bentických bezobratlých (např. index biocenotického regionu). K vyhodnocení vazeb mezi taxocenózami pakomárovitých a podmínkami prostředí byly využity metody shlukové analýzy, klasifikačních stromů a analýzy indikátorových druhů. Vznikly dvě klasifikace lokalit - abiotická a biologická, pro jedno