Vlivy suburbanizace na časoprostorové rytmy obce - Gorný, David (2022)
Tato diplomová práce se zabývá časoprostorovými vzorci, které se realizují v každodenním životě původních a nově přistěhovalých obyvatel v obcích Bystřice a Vendryně v okrese Frýdek-Místek. Hlavní část diplomové práce je zaměřena na prozkoumání vlivu rezidenční suburbanizace na časoprostorové rytmy suburbanizovaných obcí. V analytické části je proto kladen důraz na objasnění rytmů zvlášť původních a nově přistěhovalých obyvatel. Značný prostor je následně věnován porovnáním těchto rytmů a zasazením do kontextu komparací s předchozími výzkumy, jež se tímto tématem zabývaly v jiných regionech. Analýza těchto rytmů byla provedena na základě semistrukturovaných rozhovorů. Kostra výzkumu se tedy opírá o osobní zkušenosti vybraných skupin obyvatel v suburbanizovaných obcích. Část práce se věnuje také hodnocení dopadů a vlivu suburbanizace do dalších aspektů fungování obce, jimiž se rozumí doprava, školství nebo vybavenost obce. Výsledky práce poukazují na složitost časoprostorového chování o