Dopady COVID-19 na cestovní ruch v Jihomoravském kraji - Bužík, Jan (2022)
Pandemie nemoci COVID-19 představuje zdravotní hrozbu celosvětového rozměru. Přijatá opatření a restrikce výraznou měrou zasáhly sektor cestovního ruchu jak na globální, tak také regionální úrovni. Negativní důsledky se projevily především v poptávce. Předkládaná diplomová práce se věnuje dopadům, které pandemie nemoci COVID-19 měla v roce 2020 na aktéry CR v Jihomoravském kraji. Prostřednictvím analýzy sekundárních zdrojů a dat získaných z dotazníkového šetření mezi aktéry CR je sestaven obraz negativního vlivu pandemie. Přestože vliv nemocí na sektor CR se projevoval i v minulosti, současná krize je bezprecedentní svým rozměrem a dopady, které měla. Výsledný negativní vliv především tzv. lockdownů ovlivnil hlavně počet zákazníků a tržby, což vedlo mnohé aktéry CR k čerpání podpůrných opatření a kompenzací. Rok 2020 se díky nemoci COVID-19 stal pro cestovní ruch nejhorším rokem v zaznamenané historii.