Nádorová onemocnění v novorozeneckém období - rizikové faktory nádorů novorozeneckého a časného dětského věku - Wiedermannová, Hana (2022)
Dětská onkologická onemocnění dětí jsou významné choroby, které mají významnou morbiditu a mortalitu. Nejvyšší výskyt dětských tumorů je v nejmladším věku do čtyř let a pak u dospívajících. Zvláštní skupinu pak tvoří výskyt neoplastických chorob v novorozeneckém věku. Cílem této práce byla identifikace možných rizikových faktorů v novorozeneckém, kojeneckém a časném dětském věku. Práce vycházela z předpokladu, že časně vzniklé tumory mohou mít svůj počátek již nitroděložně při vývoji a růstu plodu a patologický nádorový proces spouštějí nebo ovlivňují rizikové faktory již v průběhu gravidity. Studovány byly demografické, vnitřní a vnější rizikové faktory. Při hodnocení demografických faktorů byl identifikován nesignifikantně mírně vyšší výskyt tumorů u mužského pohlaví, mírný význam měl mladší věk matky a nebyl potvrzen vliv rozdílu věku rodičů. Při studiu vnitřních a vnějších faktorů se jako rizikový faktor jevil nižší stupeň gravidity, Apgar skóre v první minutě, vrozená vada nebo...