Efekt dlouhodobé terapie nemocných s familiární hypercholesterolémií z hlediska dosahování cílových hodnot LDL-cholesterolu, v závislosti na příčině onemocnění - Kyselák, Ondřej (2022)
Disertační práce se zabývá retrospektivní analýzou dat pacientů s familiární hypercholesterolemií (FH), kteří jsou dispenzarizováni a léčeni ve specializované ambulanci při Oddělení klinické biochemie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. V teoretickém úvodu je popsána problematika dyslipidémií se zaměřením na FH. Ve druhé části práce je popsán studovaný soubor pacientů s FH a jsou uvedeny výsledky analýzy získaných dat. Byla zjišťována úspěšnost dosahování cílových hodnot LDL cholesterolu, Apolipoproteinu B a Non-HDL cholesterolu a byly srovnávány hodnoty krevních lipidů ve třech podskupinách pacientů: s mutací v genu pro LDL receptor, v genu pro Apolipoprotein B a u pacientů s FH, u nichž kauzální mutace nebyla nalezena. Analýza laboratorních dat byla dále provedena v závislosti na typu léčby a na výši kardiovaskulárního rizika. Byly zjišťovány i šance na dosažení cílových hodnot krevních lipidů v závislosti na léčbě, pohlaví, prokázané mutaci a dalších identifikovaných proměnných.