Základní kapitál a ochrana věřitelů při jeho rozdělování - Kovaříček, Kamil, 1993- (2021)
Základní kapitál se pod tíhou kritiky postupně stává okrajovým tématem tuzemského právního diskurzu. Do jisté míry se tak paradoxně děje navzdory tomu, že značná část rekodifikované právní úpravy obchodních korporací je věnována právě dispozicím se základním kapitálem v obou právních formách kapitálových společností. Předložený text popisuje systém zachování (základního) kapitálu a zásadní rozdíly mezi pojetím základního kapitálu v kontinentálním prostředí a prostředí Spojených států amerických. V rámci kontinentálního přístupu jsou dále rozvíjeny funkce základního kapitálu, jejichž plnění je zkoumané především s odkazem na již zmíněné kritické texty na jeho adresu. Poznatky vyvozené z funkcí jsou pak aplikovány k analýze pravidel, které limitují nakládání s hodnotou základního kapitálu, a to především se zaměřením na ochranu věřitelů skrze princip zachování kapitálu a prioritizace fixních věřitelů. Cílem textu je podrobněji popsat jaký smysl a účel se za úpravou institutu základního kapitálu skrývá, jaké je místo základního kapitálu v české právní úpravě a zhodnocení toho, zda se skutečně jedná o nástroj hodný kritiky, bez kterého by se systém úpravy kapitálových společností obešel.