Benátská komise a její činnost v oblasti ústavního soudnictví - Ordeltová, Tereza (2021)
Rigorózní práce se zabývá Benátskou komisí a její činností především v oblasti ústavního soudnictví. Nejprve poskytuje základní informace o vzniku Komise, jejím organizačním uspořádání a členské základně. Následně čtenáře seznamuje se způsobem práce Komise, s jednotlivými typy výstupů, jimiž realizuje svou činnost navenek, a s právními oblastmi, v nichž je činná především. Zvláštní pozornost je věnována vybraným doporučením Komise vydaným v oblasti ústavního soudnictví. Ta jsou blíže analyzována jak s cílem popsat přístup Komise, tak s cílem identifikovat společné trendy v přístupu dotčených států. Závěrem se autorka práce zamýšlí nad faktory ovlivňujícími efektivitu činnosti Komise a přednáší návrhy možného zdokonalení způsobu monitorování jejího vlivu na obsah národních právních řádů.