Daňové úniky v |Slovenskej republike a v Českej republike (vzájomná komparace) a snaha o jejich omezení - Kozák, Jakub (2021)
Cíle (rigorózní) práce, jsou zaměřeny na problematiku daňových úniků v daňovém systému České republiky a Slovenské republiky, v jejich vzájemné (komparace) a snahy o omezení daňových úniků. V práci komplexně definujeme problematiku daňových úniků v teoretickém vymezení s poukazem na praktických příkladech. Důraz klademe i na daňo-vou optimalizaci ve smyslu platných daňově-právních norem. Naši analýzu zaměříme zejména na stínovou ekonomiku, daňovou mezeru k DPH a daňovou mezeru k dani z příjmu právnických osob. Práci obohacujeme i o úvahy de lege ferenda k omezení daňových úniků.