Veřejné výzkumné instituce jako veřejné ústavy v České republice a jejich hospodaření - Sochorová, Dagmar, 1983- (2021)
Rigorózní práce je věnována problematice veřejných ústavů v České republice, které nacházejí své naplnění ve veřejných výzkumných institucích. Teoretickým východiskem práce je pojetí veřejného ústavu jako právnické osoby veřejného práva. Stěžejní část práce je věnována právní úpravě veřejných výzkumných institucí, zejména jejich organizační struktuře, financování a hospodaření. Hospodaření veřejných výzkumných institucí je posuzováno nejen z hlediska platné právní úpravy v zákoně č. 341/2005 Sb., o veřejných výzkumných institucích, ve znění pozdějších předpisů, ale především i z pohledu přijatých vnitřních předpisů těchto institucí. Zvláštní pozornost směřuje k pojetí a zpracování hospodaření s fondy, tj. s rezervním fondem, fondem reprodukce majetku, fondem účelově určených prostředků a fondem sociálním.