Význam vyšetření cirkulujících mikropartikulí pro stanovení trombotického rizika pacientů s BCR/ABL negativními myeloproliferativními neopláziemi - Aswad, Mohamed Hussam (2021)
Úvod. Trombóza významně ovlivňuje úmrtnost u BCR-ABL1-negativních myeloproliferativních neoplázií (MPN). Identifikace rizikových faktorů trombózy je pro léčbu MPN zásadní. Všeobecně akceptovanými rizikovými factory trombotických komplikací u MPN jsou věk, prodělaná trombóza, mutace JAK2V617F a kardiovaskulární rizikové faktory. Role cirkulujících mikropartikulí, aktivace krevních element a endotelu při stratifikaci trombotického rizik dosud nebyla zcela objasněna. Cirkulující mikropartikule (MP) jsou vezikuly odvozené z buněk během buněčné aktivace nebo apoptózy, velikosti od 100 do 1000 nm. Účast MPs v procesu krevního sráženíi prostřednictvím exprese prokoagulačního fosfatidylserinu a tkáňového faktoru podporuje jejich roli při vzniku trombóz u pacientů s nádorovými chorobami včetně MPN. Metody. V souboru 206 pacientů s MPN byly analyzovány rizikové faktory spojené s MPN a konvenční rizikové faktory ve vztahu k výskytu trombózy a rovněž klinická významnost MPs týkající se trombózy.