Studium buněčných mechanismů k zefektivnění odpovědi na imunoterapii u B-lymfoidních malignit - Ledererová, Aneta, 1991- (2021)
Navzdory mnoha úspěchům v imunoterapii B-buněčných malignit, u velké části pacientů dochází ke ztrátě exprese cílových antigenů, což vede k rezistenci k léčbě. Identifikace mechanismů spojených se vznikem rezistence by tak mohla vést k navržení nových terapeutických možností a ke zvýšení efektivity léčby u těchto pacientů. Pro studium mechanismů zodpovědných za ztrátu cílového antigenu anti-CD20 monoklonálních protilátek byly vygenerovány rezistentní linie, u kterých byly důkladně analyzovány změny spojené se vznikem rezistence. Pro objasnění změn regulujících relaps po imunoterapii CAR-T lymfocyty byla vyizolována CD19 negativní linie z in vivo myšího modelu po relapsu, které byly dále analyzovány. Společně tyto poznatky povedou k lepšímu pochopení komplikací, které mohou vést k selhání léčby B-buněčných malignit.