Improving Cybersecurity Through Situational Awareness - Laštovička, Martin (2022)
Rozsáhlé sítě skládající se z tisíců připojených zařízení jsou jako živé organismy, neustále se mění a vyvíjejí. Orientace v takovém prostředí a reakce na nově vznikající bezpečnostní hrozby je tak pro lidského správce náročná. S touto motivací si práce klade za cíl nalézt nové přístupy, které pomohou budovat a udržovat kybernetické situační povědomí (angl. Cyber Situational Awareness) pomocí pasivního monitorování sítě. Práce řeší současné výzvy budování situačního povědomí v oblastech dosažitelnosti, včasnosti a heterogenity sítě, které brání jeho praktickému nasazení. Abychom dosáhli situačního povědomí, musíme využít data z více zdrojů a začlenit je do dlouhodobého modelu prostředí. V této práci navrhujeme datový model, který reflektuje kybernetické prostředí a definuje jeho prvky a vztahy mezi nimi. Tento model jsme konzultovali se specialisty na kybernetickou bezpečnost, abychom uspokojili potřeby operačního nasazení a zajistili jeho dosažitelnost. Včasnost dosažení situačního p