Umělá inteligence jako technologická výzva autorskému právu - Zibner, Jan (2021)
Práce pojednává o fenoménu umělé inteligence a jeho vlivu na oblast autorského práva. Vlivem širokých možností umělé inteligence vznikají nejrůznější výtvory bez jasného vymezení vůči autorskoprávní ochraně. Právo totiž i v obecné rovině stále hledá způsob, jak umělou inteligenci uchopit. Práce proto nejprve vymezuje pojem umělé inteligence a zkoumá její pozici v obecném systému práva. V návaznosti na to pak práce vymezuje umělou inteligenci vůči dvěma nejdůležitějším kategoriím autorského práva - autorskému dílu a autorství. Práce se přitom soustředí zejména na tvůrčí činnost umělé inteligence a hledání konkrétního autora výtvoru, který s využitím umělé inteligence vzniká. V závěru se práce věnuje též úvahám o možnostech úprav stávajícího regulačního rámce s cílem eliminovat vyvstávající nejasnosti.