Analýza přízemního větru v okolí stanice J. G. Mendela - Hrubý, David (2021)
Analýza větrného pole a vliv reliéfu na přízemní vítr byly studovány v okolí stanice J. G. Mendela v severní časti poloostrova Ulu na ostrově Jamese Rosse. Převládající směr a rychlost větru byly určeny na třech automatických meteorologických stanicích za pomoci průměrných a maximálních rychlostí a větrných růžic. Stejným postupem byla zpracována i reanalyzovaná klimatická data geostrofického větru. Převládající směr geostrofického větru byl určen jihojihozápadní s průměrnou rychlostí 9 m.s-1 a 5,9 m.s-1 v závislosti na tlakové hladině. Průměrná rychlost přízemního větru na stanicích se pohybovala od 5,6 m.s-1 do 6,6 m.s-1 , převládající směr větru se pohyboval v rozmezí od jižního po jihozápadní v závislosti na stanici. Porovnání hodnot přízemního a geostrofického větru ukázalo vliv topografie poloostrova Ulu na směr a rychlost větru v přízemní vrstvě atmosféry.