Časová a prostorová variabilita teplotního stresu obyvatel Brna - Fulajtárová, Anita (2022)
Diplomová práce zkoumá časovou a prostorovou variabilitu tepelného stresu, který obyvatelé města Brna zažívali v období 2010-2020. Cílem bylo představit používání bioklimatologických indexů, jejichž aplikace je vhodná pro městský prostor a pro letní hodnoty teploty a relativní vlhkosti vzduchu. V praktické části byla pomocí Humidexu a indexu relativní zátěže zjištěna míra tepelného stresu na městských i mimoměstských stanicích v rámci účelové sítě stanic v Brně pro studované období. Teplotně-vlhkostní ukazatele se využívají k vypočítání tepelné zátěže na celém světě. Studie zhodnotila, že podle obou indexů byl nejméně příznivý rok 2015. Menší stres, ale stále velmi silný, se projevil v roce 2013. Bioklimatologicky příznivým rokem byl 2016. Nejrizikovější stanicí je Biskupství vyznačující se nejvyšším podílem okolní zástavby. Vysoké hodnoty tepelného stresu měla oproti ostatním stanicím i Židenice. Stanice Jundrov byla vyhodnocena jako nejvíce přívětivá z hlediska tepelné zátěže lidskéh