Změny povrchu malých úpatních ledovců na ostrově Jamese Rosse za posledních 40 let - Jiráčková, Kristýna (2022)
Malé pevninské ledovce jsou jedním z nejcitlivějších ukazatelů klimatické změny, a proto zvyšující se roční teplota vzduchu od druhé poloviny 20. století má na malé ledovcové systémy v oblasti Antarktického poloostrova bezpochyby nemalý vliv. Do této široké tématiky spadá i tato studie. Práce se zabývá změnami plochy a nadmořské výšky povrchu dvou úpatních ledovců na poloostrově Ulu v letech 1979/80-2016. Historické letecké snímky a digitální modely terénu byly zpracovány za účelem extrakce výškový rozdílů a průměrné roční změny povrchu ledovce Triangular, Lachman a San José v časových intervalech 1979-2006 a 2006-2016. Výsledky byly porovnány s obdobnými výzkumy zaměřujícími se na ledovce v této oblasti. Byl detekován zrychlený trend ablace ledovců mezi rokem 1979-2006. Povrchy spojených ledovců Lachman a San José se průměrně snižovaly o 1,0 m za rok a u ledovce Trinagular se toto tempo snížilo na hodnotu 0,4. Naopak během posledního desetiletí zahrnutém v tomto výzkumu se na ledovcíc