Prostorové vzorce dojížďky v aglomeračním stínu Brna - Sochor, Michael (2022)
Prostorové vzorce pracovní dojížďky byly studovány v jednotlivých obcích dnešní Brněnské metropolitní oblasti z výsledků sčítání lidu, domů a bytů z let 1991, 2001 a 2011. Výsledky byly studovány na základě tří metod. První metodou bylo zjištění hlavního vyjížďkového cíle z jednotlivých obcí, druhou metodou bylo zjištění vyjížďkového salda a třetí polarita vyjíždějících z jednotlivých obcí. Vzhledem k metropolitnímu růstu Brna byly získány trendy zvětšující se pracovní atraktivity Brna vůči okolním obcím. Pracovní atraktivita a metropolitní růst Brna je zejména na úkor obcí, které jsou ovlivněny aglomeračním stínem, který Brno vrhá na své okolí.