Advancing Management of Complex Data in Metric Spaces - Antol, Matej (2022)
Väčšina dát ktoré vznikajú pri používaní moderných aplikácií má komplexný charakter, čo predstavuje špecifické výzvy pre ich spracovanie. Pre správu, získavanie a analýzu komplexných dát je používaná podobnosť medzi dátovými objektmi, ktorá je modelovaná ako ich párová vzdialenosť. Tieto vzdialenosti sa potom používajú na správu komplexných dát za použitia matematického konceptu metrických priestorov. Táto dizertačná práca sa zaoberá novými prístupmi k deleniu, indexácii a podobnostnému vyhľadávaniu komplexných dát pomocou modelu metrických priestorov. Za účelom popisu klastrov komplexných dát predstavuje táto práca nový algoritmus, ktorý vytvára kompaktné reprezentácie metrických údajov podobné konvexným obalom. V oblasti indexovania práca predstavuje úpravu jedného z aktuálne používaných indexov, ktorá mu umožňuje rovnomerne distribuovať dáta medzi oddielmi indexu. Predstavené sú tiež metódy pre zefektívnenie vyhľadávania, a to jednak použitím historickej popularity dát a ich klastr