Hodnocení životního prostředí obce Bílovice nad Svitavou - Květoňová, Barbora (2022)
Diplomová práce analyzuje stav životního prostředí a jeho složek v katastrálním území Bílovice nad Svitavou. Při zkoumání stavu životního prostředí byla využitá dostupná kvalitativní a kvantitativní data, rozhovory s kompetentními osobami a anketa rozeslaná mezi obyvatele obce. Pomocí SWOT analýzy jsou zkoumány silné a slabé stránky environmentálního charakteru, analýza poukazuje na příležitosti, které obec v rozvoji životního prostředí má a také na hrozby, které mohou jeho stav zhoršovat. Práce navrhuje možná zlepšení pro jednotlivé složky a porovnává ukazatele s vyššími správními jednotkami. Obyvatelé obce považují celkový stav životního prostředí za dobrý. Nejvíce jsou spokojeni s čistotou ovzduší a se stavem veřejné zeleně. Nicméně, při zkoumání kvantitativních dat vyplynulo, že negativem lokality je kvalita ovzduší, kdy sledované koncentrace látek převyšují průměrné hodnoty České republiky. Výsledky diplomové práce mohou sloužit jako podpůrný dokument pro zavádění environmentálníc