Veřejná doprava v Jihomoravském kraji - analýza temporálních charakteristik - Hakl, Jan (2021)
Diplomová práce se zabývá temporálními charakteristikami obsluhy veřejné autobusové dopravy v Jihomoravském kraji. Zkoumaným souborem byla města Blansko, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo v letech 1975, 1995 a 2020. Bylo použito kvantitativní a typologické metody. Ukazatelem časového průběhu dopravní obsluhy autobusových linek a radiál byl počet spojů za hodinu během dne. Získané údaje byly zobrazeny v grafech. Základem pro srovnání vývoje a situace jednotlivých měst bylo zobrazení křivek dopravní obsluhy v každém roce. Křivky ukazují změny v časové charakteristice: posun ranní špičky do pozdějších hodin, mírnější průběh odpolední špičky, méně vyhraněný rozdíl mezi špičkami a sedlem. Temporální charakteristiky byly ovlivněny celkovým společenským posunem od hlavní funkce dopravy jako obsluhy průmyslové výroby k post-industriálnímu typu s větším počtem rytmizátorů. Na základě temporálních charakteristik ve zkoumaném souboru byla navržena typologie dopravní obsluhy.