Koncepce chytrých regionů pro zlepšení mobility obyvatel (na příkladu sdílení kol a koloběžek) - Orlíček, Pavel (2021)
Sdílená mikromobilita je jeden z možných kroků pro rozvoj chytrých regionů. Vedle velkých měst reflektujících koncept chytrého města existují samozřejmě i malá města a obce. Tato práce zhodnocuje možnost zavedení systému sdílených kol a sdílených koloběžek v prostředí malého města Hustopeče. Teoretická část odhalila mezeru v legislativě, díky níž nejsou elektrokoloběžky doporučovaným řešením k implementaci (vedle dalších důvodů popsaných v práci). Dále byl proto analyzován pouze systém sdílení kol. Bylo identifikováno deset faktorů ovlivňující systém sdílení kol, z nichž velmi významným je rozmístění kol a stanic. Možné konfigurace byly vypočteny jako lokačně-alokační úloha (byl užit problém pokrytí množiny a problém p mediánů) a výběr optimálních z nich byl proveden v součinnosti tří metod vícekriteriální analýzy variant: vážené lineární kombinace, TOPSIS a MULTIMOORA. Jedná se tedy souhrnně o vícekriteriální rozhodování. Práce porovnává výsledné konfigurace jak systému sdílení kol se