Problematika geografických názvoslovných seznamů ČÚZK. - Žáčková, Jitka (2022)
Diplomová práce se zabývá problematikou vznikajícího názvoslovného seznamu Jména Evropy, který zpracovává Názvoslovná komise Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního. V práci je postupně analyzován proces tohoto vzniku a následný návrh pro optimalizaci sběru geografických objektů v rámci vymezených geografických kategorií. Návrh obsahuje stanovení pravidel, podmínek, vhodných zdrojů pro výběr objektů, následné vyhodnocení výsledků a navržení jejich možné kartografické vizualizace. Přínosem práce je poukázaní na problém a možnost jeho řešení s ohledem na důležitost evidovat významná endonyma území mimo Českou republiku za účelem zvýšení o jich podvědomí.