Karibik v geografickém gymnaziálním vzdělávání - Lukáčeková, Simona (2022)
Diplomová práce se zabývá zpracováním informací pro účely gymnaziálního geografického vzdělávání o ostrovech Karibiku, z pohledu fyzickogeografického i socioekonomického. V rešeršní části byl hodnocen rozsah a komplexnost informací o karibských ostrovech v učebnicích zeměpisu používaných na českých školách. Cílem bylo za pomoci bodové metody zjistit, jaké informace o Karibiku v učebnicích zeměpisu absentují, a na základě zjištěných výstupů vypracovat výukový materiál pro gymnázia v České republice. Výsledkem práce bylo zpracování pěti témat z oblasti Karibiku ve formě výukového materiálu, metodického návodu pro učitele, prezentací a pracovních listů vhodných pro fixaci učiva. Výukový materiál vypracovaný v této diplomové práci lze použít při výuce tématu o geografii Karibiku pro gymnaziální geografickou výuku v České republice.