Semilongitudinální studie složení lidského těla se zaměřením na tukovou složku u dětí předškolního až mladšího školního věku - Lamparská, Katarína (2021)
Hodnocení výživového stavu dětí je dnes v souvislosti s globálně rozšířeným stavem nadváhy a obezity předmětem mnoha studií. Teoretická část této práce se snaží přinést stručný přehled poznatků o tukové komponentě lidského těla a o změnách složení, které nastávají do období dětství. Dále popisuje základní modely tělesného složení a metody jeho hodnocení. Samostatnou podkapitolu tvoří hodnocení těla v budoucnosti v souvislosti s pokročilými technologiemi. V praktické části byl zjišťován výživový stav se zaměřením na tukovou složku u 58 dětí předškolního věku. Byly zkonstruovány individuální křivky z naměřených hodnot tělesné výšky, hmotnosti, tloušťky kožní řasy nad bicepsem, nad tricepsem, suprailiakální a subskapulární kožní řasy. Ze součtu čtyř kožních řas a z podílu tukové složky byly vytvořeny společné křivky zvláště pro 3,00-5,99 leté dívky a chlapce. Hodnoty prvního měření byly porovnány s referenčními hodnotami získanými z rozsáhlých antropologických výzkumů zaměřených na dětsko