Porovnání přístupů k jednotlivým otázkám hlasové výchovy v česky psané literatuře - Bébarová, Markéta (2022)
Předkládaná disertační práce se zabývá historickým vývojem hudební výchovy (resp. zpěvu) v českých zemích od jejích počátků po konec 19. století a nabízí srovnání se současnou podobou školních hudebních aktivit. Hlavní část práce tvoří analýzy a komparace vybraných významných literárních publikací zaobírajících se otázkami techniky a metodiky zpěvu. Rozebírá nejranější české tištěné hudební traktáty (zXpočátku 16. až počátku 19. století) a všímá si popisovaných doporučení určených zpěvákům. Pozornost je též věnována hudebněmetodickým publikacím z 19. století zaměřeným na výuku zpěvu ve školním prostřední. Poslední část disertační práce analyzuje pěveckometodické knižní tituly 20.-21. století zaměřené na sólový zpěv. Seznamuje nás s názory a metodami významných českých pěvkyň a pěvců, v mnoha případech zároveň vynikajících pedagogů, kteří ve svých písemně zaznamenaných poznatcích zúročili zkušenosti z vlastní dlouholeté praxe.