Vliv obyčejového práva na právo raného římského státu - Záliš, Pavel (2021)
Disertační práce „Vliv obyčejového práva na právo raného římského státu“ se zabývá okolnostmi, jež měly vliv na formování římského obyčejového práva a způsoby, jakými se promítly do právního prostředí raného římského státu, primárně do zákona XII desek. Z metodologického hlediska využívá právně-antropologických studií pro interpretaci a pochopení některých tematicky zaměřených ustanovení tohoto zákona. Práce se proto zaměřuje na podstatu obyčejového práva jak z římskoprávního, tak z právně-antropologického pohledu ve snaze identifikovat klíčové komponenty právního obyčeje a mechanismy, jež umožňují jeho dynamické přizpůsobování se sociálním změnám v archaických a primitivních společnostech. Podstatná část je věnována technikám a metodám řešení sporů jak v římské společnosti (legisakční řízení), tak v primitivních skupinách (mediace, zprostředkování, rozhodčí a soudní řízení) s důrazem kladeným na společenské faktory, které tento proces ovlivňovaly. V kontextu řešení sporů nezůstávají opomenuty neprávní faktory a vlivy, mezi něž patří v první řadě magie (náboženství), veřejné mínění, kvalitativní úroveň vzájemných vztahů apod. S ohledem na odlišné vnímání magie a její funkce v tehdejší a dnešní společnosti se práce tímto jevem zabývá podrobně, zvláště z pohledu interakce magie a práva. V souvislosti s legisakčním řízením se v neposlední řadě práce zabývá možnými příčinami a důvody, jež vedly ke vzniku bipartity nejstaršího římského procesu, s čímž rovněž úzce souvisí problematika formalismu v raném právu.