Neurodegenerative brain diseases: neural correlates of clinical symptoms and therapeutic intervention - Klobušiaková, Patrícia (2021)
Parkinsonova choroba (PD) je neurodegeneratívne ochorenie, ktoré postihuje milióny ľudí na celom svete a je spojené s rôznymi motorickými a nemotorickými príznakmi. Doposiaľ neexistuje liečebný postup, ktorým by bolo možné vyliečiť alebo natrvalo zastaviť progresiu tohto ochorenia. Zamerali sme sa na štrukturálne aj funkčné MRI zmeny u subtypov PD, so špeciálnym zameraním na identifikáciu neurálnych korelátov symptómov, ktoré sú obtiažne liečiteľné majú veľký dopad na kvalitu života, najmä na kognitívnu poruchu a hypokinetickú dysartriu. Cieľom tohto výskumu bolo identifikovať špecifické štrukturálne a funkčné zmeny u PD pacientov spojené s určitými kognitívnymi subtypmi. Ďalším cieľom bolo ohodnotiť neurálne koreláty hypokinetickej dysartrie (HD), častého symptómu PD, a preskúmať efekty repetitívnej transkraniálnej magnetickej stimulácie (rTMS) na HD. Najprv sme skúmali štruktúru mozgu a funkčnú konektivitu u PD pacientov s využitím rôznych metód.