Edukační aspekty cizinců v České republice - Valášková, Šárka (2020)
Rigorózní práce se zabývá integrací migrantů v České republice, kdy vzdělávání je jedním z nejdůležitějších úkolů, před nímž v současnosti stojí český vzdělávací systémy všech evropských zemí. Prostřednictvím vzdělání získávají migranti totiž kromě společenských vazeb a vědomostí i jazykové dovednosti, které jsou pro integraci do naší společnosti stále klíčovým předpokladem. Na úspěšném začlenění žáků cizinců a žáků s odlišným mateřským jazykem do škol závisí do značné míry jejich následné zapojení do společnosti. A zároveň také platí, že schopnost a způsob vyrovnávání se s žáky cizinci/odlišným mateřským jazykem v našich školách zrcadlí vůli a schopnost celé naší společnosti řešit problematiku integrace migrantů. S jejich vzděláváním souvisí totiž velmi významně otázky nejen jazykové a pedagogické, ale zároveň i otázky práv a nároků, sociální integrace a rovnosti přístupů - a to nejen ke vzdělání.