Role of the endocannabinoid system in the pathophysiology and treatment of schizophrenia: Focus on cannabidiol as a novel therapeutic approach for preventive treatment - Štark, Tibor (2021)
Úvod Nedávne zistenia poukazujú na schizofréniu ako neurovývojovú poruchu a na adolescentné obdobie ako na príležitosť včasnej farmakologickej liečby na zníženie rizika jej nástupu. Spolu so silnými dôkazmi podporujúcimi zapojenie endokanabinoidného systému (ECS) do patofyziológie schizofrénie táto práca skúma terapeutický potenciál včasnej farmakologickej modulácie ECS ako možnej preventívnej liečby schizofrénie a potenciálne mechanizmy zodpovedné za jej účinky. Metódy Neurovývojový model schizofrénie bol u potkanov indukovaný expozíciou metylazoxymetanolacetátu (MAM) in utero v 17. gestačný deň. Pre charakterizáciu správania bola hodnotená spontánna pohybová aktivita v teste otvoreného poľa, sociálna aktivita v teste sociálnych interakcií (SIT) a kognitívny výkon v teste rozpoznávania nových predmetov (NOR). Na biochemickú analýzu sme stanovili 1) hladiny endogénnych kanabinoidov (EC) kvapalinovou chromatografiou a hmotnostnou spektrometriou, 2) hladiny mRNA ECS a non-ECS elementov