Degenerative cervical spinal cord compression: diagnostics, pathophysiology, clinical manifestation, and practical management - Kadaňka, Zdeněk, 1973- (2021)
Degenerativní cervikální myelopatie (DCM), je nejzávažnějším důsledkem spinální cervikální stenózy a je nejčastější příčinou postižení krční míchy a paraparézy dolních končetin u jedinců starších 55 let. Klíčovým mechanismem rozvoje DCM je mechanická komprese krční míchy, kdy řadou patofyziologických procesů dochází až ke klinickým projevům myelopatie. Mícha je však poměrně značně rezistentní k mechanické kompresi. Řada jedinců tak může být dlouhou dobu kompletně asymptomatických nebo mají pouze lokalizované segmentové bolesti či projevy krčních radikulopatie, avšak bez jasných myelopatických klinických projevů, tzv. nemyelopatická degenerativní cervikální míšní komprese (NMDCC). Současná prevalence cervikální stenózy a NMDCC není známa a v literatuře se často liší. Diagnostika DCM je založena na klinických známkách DCM a nálezu komprese na MRI. Klinické známky jsou zejména: bolesti/ztuhlost krční páteře, neobratné ruce, slabost, parestezie horních končetin.