Práva poškozených a obětí trestných činů v teorii a praxi - Vedra, Vladimír (2021)
Práce se věnuje zevrubnému vymezení právního rámce postavení poškozeného a oběti trestného činu. Úvodní část práce popisuje mezinárodní kontext a historický vývoj tématu včetně relevantní legislativy EU. Následuje druhá část zabývající se rozborem české vnitrostátní úpravy práv poškozeného v trestním řízení, vymezení právního postavení oběti trestného činu a vzájemného vztahu těchto dvou kategorií. Třetí část nabízí kritický vhled do české aplikační praxe, čímž doplňuje teoreticky orientovanou část práce. Zejména pro komparativní účely následuje část věnovaná uchopení materie v právním prostředí Velké Británie. Závěr práce je pak věnován návrhům de lege ferenda vycházejícím ze získaných poznatků.